Najúspešnejší 3D lukostrelci Slovenska v 15-ročnej histórií SLA 3D

Slovenská lukostrelecká asociácia v roku 2020 oslavuje 15. výročie od svojho založenia. Jej členská základňa sa za ten čas mnohonásobne rozšírila a objavili sa v nej aj výnimočné talenty. A na tieto talenty a ich výnimočné výkony treba poukázať, aby sme vedeli, akí strelci sú tu stále medzi nami a aj "lukostrelecky mladší" kolegovia vedeli troška viac o histórií SLA 3D.

Predsedníctvo SLA 3D sa rozhodlo, že zozbiera výsledkové listiny MSR SLA 3D od roku 2005. Výsledkové listiny sme spracovali, a týmto spôsobom sme vyhodnotili najúspešnejších 3D lukostrelcov z Majstrovstiev Slovenska SLA 3D za jej 15-ročnú históriu.

A ako to dopadlo? Tu je prvých 33 najúspešnejších 3D lukostrelcov Slovenska na MSR SLA 3D:

Tabuľka zobrazuje počet prvých, druhých i tretích miest na MSR SLA 3D v rokoch 2015-2020 pre jednotlivých najúspešnejších lukostrelcov:

Poradie celkové.JPG

Link na kompletné výsledky: http://www.archery3d.sk/najuspesnejsi-lukostrelci

Ocenení boli piati strelci - László Jonás, Daniela Kubišová, Štefan Myšiak, Róbert Straňák a Ján Kúdela. Svoje ocenenie si prevzali dňa 21.6.2020 na odloženom 1. kole Slovenského pohára SLA 3D na Myjave. Týmto im v mene celej asociácie ešte raz gratulujeme!

IMG_20200622_110138.jpg

nahlad_trofeje.png

... naše lukostrelecké stálice si odniesli na pamiatku takéto ocenenia

_RAW3048.jpg

... šťastný najúspešnejší 3D lukostrelec Slovenska László Jonás na najvyššom stupni víťazov

_RAW3051.jpg

... ocenenie prebehlo za prítomnosti predsedu SLA 3D Petra Málka, ocenenia odovzdával člen predsedníctva SLA 3D Dušan Franců


Poprosili sme našich najúspešnejších strelcov, aby nám v krátkosti predstavili svoju „lukostreleckú cestu“.

Vo svojej zbierke máte mnoho veľkých úspechov. Ktorý z nich pre Vás najviac znamená? Ako vnímate to, že ste boli ocenení ako najúspešnejší strelci SLA3D na MSR?

Danka:

Asi najviac si cením víťazstvo na medzinárodnom Grand Prix v 2010 medzi krajinami V4. Bola to moja prvá väčšia súťaž a zároveň príležitosť porovnať sa so zahraničnými strelcami. Na MSR to s víťazstvami bývalo rovnako. Na majstrovstvách sveta som bola len raz a to v 2013.

Aj keď som nedosiahla žiaden veľký úspech, ani som tam s veľkými očakávaniami nešla (po operácii zlomeniny ramena), veľmi si cením skúsenosti a pekné zážitky, ktoré som si odtiaľ priniesla.

kubisova.jpg

Určite ma ocenenie milo potešilo. Prekvapená som nebola, lebo sa to dalo očakávať, keď sa človek pozrie na štatistiku.

Štefan:

Ocenení je pomerne dosť a vážim si všetky. Tu spomeniem tie najcennejšie. Na Majstrovstvách Európy v 2007, pod organizáciou EAA3D (predchodca dnešného HDH IAA) prišla moja prvá medaila z ME a zároveň prvá zlatá pre Slovensko. Podarilo sa mi ešte zopár pódiových umiestnení pre Slovensko, napríklad na ME IFAA vo Francúzsku alebo striebro z Nemecka.

P8210198.JPG

2007 Myšiak prvé zlato v 3Dčku pre Slovensko orez.jpg

... historicky prvá medaila pre člena SLA 3D - zlato z ME v roku 2007 pre Štefana Myšiaka!

Ocenenie k 15. výročiu SLA3D si cením a chcem poďakovať Petrovi Málekovi ako predsedovi za jeho prácu a obetavosť pre SLA3D. Až vďaka Petrovi padla zmienka o prvom zlate pre slovenské 3D-čko. Treba ešte dodať, že okrem zlatej sme priviezli aj striebro – Z. Drobná a bronz – J. Adamička.

László:

Teším sa z každého úspechu, ale najviac ma teší, že sa mi podarilo vyhrať majstrovstvá štyroch štátov, okrem Slovenska i Majstrovstvá Poľska, Maďarska a Českej republiky. Získal som trikrát striebornú medailu na majstrovstvách Európy v 3D a bronzovú medailu na majstrovstvách sveta v historickej lukostreľbe.

Z majstrovstiev Maďarska som si odniesol jednu zlatú, 11 strieborných a 6 zlatých medailí. Slovenský pohár (v minulosti i GP) som vyhral celkovo 6-krát. Doteraz som sa zúčastnil na 436 pretekoch, na ktorých som získal 230-krát zlatú, 111-krát striebornú a 40-krát bronzovú medailu.

laszló.jpg

Veľmi ma potešilo toto ocenenie a aj touto cestou sa chcem poďakovať pánovi predsedovi Petrovi Málkovi i celému predsedníctvu SLA 3D.

Dosiahnutie toľkých úspechov určite vyžadovalo mesiace až roky tréningu. Ako Vám lukostreľba zmenila život?

Danka:

Lukostreľba zmenila v mojom živote veľa. Veľmi som sa k nej upäla, napĺňa ma to, chcem lukostreľbu robiť, je pre mňa povznášajúca a upokojuje ma. Zároveň ma udržuje v kondícii a vďaka nej mám mnoho nezabudnuteľných zážitkov a priateľských vzťahov s lukostrelcami, s ktorými sme začínali a postupne sa spoznávali.

Štefan:

Lukostreľba pre mňa znamená veľa. Fascinuje ma, ako sa dá s tak primitívnym nástrojom zasiahnuť cieľ na pomerne veľkú vzdialenosť. Vďaka lukostreľbe som navštívil veľa krajín. Často so mnou chodievala aj manželka a tak sme mávali „lukostrelecké dovolenky“ od Sardínie až po Estónsko.

mysiak.jpg

... prvý sprava Štefan na EBHC v Nemecku v roku 2018. Druhý sprava 4.najúspešnejší lukostrelec Ján Kúdela

Pomaly nastáva pre mňa čas, kedy mi roky a zdravie rozhodnú o ukončení streľby. Každopádne mi luk veľmi obohatil život.

László:

Vďaka lukostreľbe som spoznal veľa skvelých ľudí a dostal sa na krásne miesta (dokonca až do Južnej Kórei) a dúfam, že sa budem môcť zúčastniť ešte na mnohých pretekoch doma i v zahraničí.

PA021203.jpg

... László prvý sprava

Raz sa na lukostreleckom fóre opýtali, že koho sa dá nazvať lukostrelcom? Kto je lukostrelec? Podľa mňa lukostrelec je ten, komu sa zmení celý život od toho okamihu, kedy prvýkrát chytí luk do ruky.

A ako ste sa k lukostreľbe dostali?

Danka:

K lukostreľbe som sa dostala v 2009-tom. Naša rodina sa dobre pozná s Binderovcami, chalupárčili sme spolu a keď sa Dušanovi zapáčil luk, namočila som sa do toho tiež. Manžel kúpil od neho 40lbs reflex a začala som strieľať.

TR RB 2010.JPG

Neskôr som dostala slabší luk Stingrey a potom od 2015 som prešla do BB. Boli sme medzi zakladateľmi LK Divín a minulý rok 2019 sme oslávili desiate výročie jeho založenia.

Štefan:

Už v detstve ma to k lukostreľbe ťahalo, aj vďaka vtedy obľúbenej knihe - Dvaja divosi. Po 20-tich rokoch súťaženia z pušky to všetko začalo, keď som v jednom streleckom časopise uvidel článok, že v Turčianskych Tepliciach bude lukostrelecká súťaž. Tak som prvýkrát okolo roku 2000 videl živého lukostrelca :-) Kúpil som si luk v Žiline v predajni Fajka, kde sa okrem tabaku predávali aj luky. Zoznámil som sa s Tónom Mihálom, ktorý viedol klub Hunter Malá Fatra a tam som naplno začal s lukostreľbou.

DSCF3266.jpg

Súbežne s lukom som v súťažení pokračoval aj v puške, až pokým nevyhrala lukostreľba. Z pušky som si do lukostreľby preniesol jednu z dvoch, podľa mňa, dôležitých vecí a tou je - vedieť súťažiť. Tá druhá je vedieť strieľať a to sa učím dodnes.

László:

Už v detstve sme sa na základe dobrodružných filmov pokúšali vyrábať luky a strieľať. Ozajstný luk som chytil do ruky prvýkrát ako 29-ročný v roku 2003, keď som si v Maďarsku kúpil šípy a jazdecký luk, ktorý sa mi zapáčil. Nevedel som ako sa strieľa, všetko som sa naučil sám.

2004 Nové Zámky Jónás.jpg

... László na súťaži v Nových Zámkoch v roku 2004

Na mojej prvej 3D súťaži v Imeli som sa ocitol v roku 2004. Odvtedy sa to už nezastavilo. Z roka na rok som chodil na viac a viac pretekov s manželkou, ktorá ma dodnes sprevádza na všetkých súťažiach. Pomaly prichádzali aj výsledky, ktoré boli dobrou motiváciou. Začal som chodiť na prestížnejšie preteky, aj do Maďarska.

Stal som sa členom SLA3D a na mojom prvom medzinárodnom preteku 3D ME vo Vorau v roku 2009 ako jediný zo slovenských pretekárov som získal medailu (striebro) v kategórii PBHB. Po návrate domov som si nezaslúžil ani gratuláciu zo strany vedenia, preto som následne začal súťažiť s maďarskou licenciou.

P8220340.JPG

Okrem 3D-čka sa zúčastňujem aj historických pretekov, terénnych a halových súťaží. Teraz som už skoro každý víkend na pretekoch doma alebo v zahraničí.

Máte niečo, čo by ste radi odkázali našim mladým a začínajúcim lukostrelcom?

Danka:

Obdivujem tých, ktorí začali s lukostreľbou v mladom veku a teda majú šancu dosiahnuť najvyššie méty – ja som začínala takmer v 50-ke :-). Lukostreľba je krásny šport, ktorý si vyžaduje veľa trpezlivosti, ale aj pokory. Ak budete pravidelne a poctivo trénovať, tie úspechy sa určite dostavia a veľmi vám ich prajem. Nech vás baví strieľať, súťažiť, vyhrávať a posúvať sa stále vpred.

Štefan:

Potešilo by ma, keby mladí dokázali zachovať jedinečnosť 3D lukostreľby. 3D-čko vzniklo pre imitáciu lovu v teréne. Žiaľ niektoré organizácie stále viac zasahujú do pravidiel 3D, čím ochudobňujú 3D o pestrosť a jedinečnosť a stále viac sa vzďaľujú od lovu. Príkladom je pravidlo o maximálnom uhle, vzdialenosti závislej od veľkosti zvieraťa alebo používanie jedného druhu šípov. Takže budem rád, keď nám mladí zachovajú 3D ako imitáciu lovu.

László:

Chcel by som našich mladých strelcov povzbudiť, aby veľa trénovali, boli vytrvalí a aby chodili na súťaže, aj keď sa na stupne víťazov nepostavia hneď.

Ďakujem za rozhovor. Pevne verím a dúfam, že SLA3D bude mať ešte mnoho výnimočných strelcov, na ktorých budeme hrdí. Danka, László a Štefan, želám Vám ešte mnoho príjemných chvíľ strávených s lukom. :-)

(c) Olívia Kreutzová a Peter Málek

Posted in Reportáže, Komunikačná komisia on júl 07, 2020

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba